понеділок, 10 серпня 2015 р.

ІОАА 2015

IX Міжнародна олімпіада з астрономії та астрофізики  
26 липня - 4 серпня 2015 року м. Магеланг (Центральна Ява, Індонезія)



На відкритті
Цього року в олімпіаді взяли участь 210 учасників, які сформували 45 команд з 41 держави світу. Команда України мала у своєму складі  п’ять учасників, які вибороли три бронзові нагороди та дві почесні грамоти за четверте місце.
Почесну грамоту  за четверте місце отримала Бажан Наталя, учениця 10-го класу Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату при Львівському національному університеті імені Івана Франка.
Під час олімпіади учні виконували завдання спостережного, теоретичного турів та туру, присвяченому обробці та аналізу астрономічних даних (практичний). 


Спостережний тур проводився у два етапи: першої ночі учням було запропоновано дослідити небо неозброєним оком і визначити на ньому яскраві об’єкти та об’єкти з каталогу Мєсьє та дослідити Місяць за допомогою невеличкого телескопу. У зв’язку з відсутністю ясного неба під час проведення другого етапу спостережного туру, замість завдань з дослідження розсіяного зоряного скупчення за допомогою великого телескопу, учням було запропоновано виконати завдання в надувному планетарії.

Теоретичний тур складався з 15 коротких (простих) та 3 довгих (складних) задач, на виконання яких відводилося 5 годин. Розв’язуючи завдання теоретичного туру учні мали знайти резонансні орбіти в системі супутників Юпітера, оцінити густину планети, визначити діаметр астероїда 1285 Джульєтта, знайти ексцентриситет орбіти штучного супутника Землі, розрахувати оптичну товщу атмосфери в зеніті, визначити яскравісну температуру радіоджерела та багато іншого.

Практичний тур складався з двох задач, розв’язуючи які учні мали знайти нетривіальним способом відстані до пульсуючої зорі та оцінити міжзоряне поглинання у нашій Галактиці.
 
Керівниками української команди були: Решетник Володимир Миколайович, доцент кафедри астрономії та фізики космосу фізичного факультету Київського національного універ­ситету імені Тараса Шевченка та Сімон Андрій Олександрович, інже­нер НДЛ «Фізика космосу» фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Готуючись до нічного тесту
Очікування...
Командні змагання



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...