понеділок, 6 січня 2014 р.

Задачі

4 якісні задачі на рівновагу

перевір свої знання
 


 

До задачі №1

1. В обох контейнерах знаходиться однакова кількість металевих кульок. У лівому контейнері вони постійно підстрибують на деяку висоту, абсолютно пружно відскакуючи від дна. У правому - нерухомо лежать на дні. Відомо, що кульки підстрибують вертикально вгору і не стикаються одна з одною.  Кульок багато.
Яка чашка терезів переважить:  ліва, права чи  терези будуть у рівновазі?



 

До задачі №2

№2. У двох герметично закритих контейнерах є по одній бабці. У лівому контейнері бабка зависла в повітрі на певному місці та висить там достатньо довго, у правому - вона нерухомо сидить на дні.
Яка чашка терезів переважить:  ліва, права чи  терези будуть у рівновазі?



До задачі №3


№ 3. В обох контейнерах налито однакову кількість води і в неї занурено  дві однакові кульки . У лівому контейнері легку  кульку прив'язано  за ниточку до дна. У правому – важку металеву кульку підвішено на нитці до підвісу, котрий закріплено  окремо.  Обидві кульки повністю занурені у воду.
Яка чашка терезів переважить:  ліва, права  чи  терези будуть у рівновазі?



 
До задачі №4

№ 4. Лівий контейнер терезів такий самий, як у третій задачі, а в правій на вигнутому твердому , але дуже тонкому кріпленні утримується така сама легка кулька.
Яка чашка терезів переважить:  ліва, права чи  терези будуть у рівновазі?


Відповіді:
№ 1. (Терези будуть в рівновазі)
№ 2. (Терези будуть в рівновазі)
№ 3. (Права чашка терезів переважить)
№ 4. (Права чашка терезів переважить)

21 коментар:

  1. 1.Оскільки тіла є абсолютно пружніми то терези переважать в праву сторону , але коли всі ліві тіла одночасно вдарять по дну контейнера , то ці терези можуть зрівноважаться .

    ВідповістиВидалити
  2. 3. Оскільки права кулька не тисне на дно , а ліва буде спливати , то переважить права чашка терезів .

    ВідповістиВидалити
  3. 4. До правої чашки прикладена тільки вага тіла вниз , а до лівої окрім P вниз , ще й FA в вверх то переважить права чашка .

    ВідповістиВидалити
  4. 2. Терези будуть у рівновазі. Тому що контейнери герметично закриті і сила, яка діє на перше шальку терезів дорівнює силі, яка діє на другу і дорівнює сумі P бабки, контейнера і повітря всередині.

    ВідповістиВидалити
  5. 3. Ліва шалька піде догори. Тому що сила, яка діє вниз на праву шальку - це Mg води (вага кульки зрівноважується Fa кульки і натягом нитки), а на ліву вниз діє Mg води і mg кульки, але вгору діє Fa кульки. Звідси ми бачимо, що: ліворуч вниз діє Mg - ( Fa- mg ), а праворуч Mg. Оскільки Fa кульки > mg кульки, то ліва шалька легша.

    ВідповістиВидалити
  6. 2. Так як контейнери герметично закриті, то сила, яка діє на ліву чашку терезів = силі, яка діє на праву чашку терезів і рівна вазі бабки + вага самого контейнера + вага повітря всередині контейнера. => терези будуть зрівноважені.
    P.S.
    З Новим Роком та Різдвом Христовим!!!

    ВідповістиВидалити
  7. Стосовно задачі 1. Оскільки тіла є абсолютно пружніми, то терези переважать в праву сторону.

    ВідповістиВидалити
  8. Терези в рівновазі. Розглянемо ліву шальку:
    Якщо кульки абсолютно пружно відскакують від дна, то ми можемо сказати, що вони прискорюються як вверх так і вниз однаково, тобто прискорення міняє свій напрямок дзеркально і фактично прискоренням і рухом вверх, вниз ми можемо знехтувати.(Прискорення, що діє вверх "долає" прискорення, що діє вниз).
    І в правій шальці кульки не рухаються і прискорення немає.
    Оскільки маси кульок однакові, то P тіл ліворуч дорівнює P тіл праворуч.
    P.S. До речі, як говорить молекулярно-кінетична теорія, кульки праворуч також "рухаються":)

    ВідповістиВидалити
  9. Останній варіант відповіді до задачі 1. Так як кульок дуже багато і вони стрибають на деяку висоту абсолютно пружно, то можна припустити що центр мас такої системи знаходиться нерухомо на певній висоті від дна контейнера => сила тяжіння = силі реакції дна контейнера => терези будуть зрівноважені.

    ВідповістиВидалити
  10. 1.Терези в рівновазі, оскільки сили, що діють на дно шальок рівні.

    ВідповістиВидалити
  11. 2.Терези в рівновазі, оскільки сили, які діють з боку контейнерів на шальки терез рівні

    ВідповістиВидалити
  12. 3. Права шалька переважить, оскільки сила що діє на праву шальку дор. сила архімеда-маса води-маса білої кульки, а на праву шальку (сила архімеда+натяг нитки)-(маса води +маса чорної кульки)

    ВідповістиВидалити
  13. 4.Оскыльки кулька в лівій посудині не тисне на її дно, то переважить права шалька.

    ВідповістиВидалити
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...