неділю, 1 вересня 2013 р.

Бозон Хіггса

Виявлено частинку «творця Всесвіту»

Відомо, що наш Всесвіт бере початок із Великого вибуху, який трапився 13,75  млрд. років тому. Практично все, що відбувалось із ним до сьогодення можна прорахувати фізичними формулами. Проте збагнути, як саме проходив Великий вибух, як із мізерної точкової маси 10-5г виникло ВСЕ, знань не хватає. 

Створюються різноманітні теорії, постулюються гіпотетичні частинки, котрі разом наближають нас до вирішення головного питання: як все почалося?
На думку вчених елементарна частинка, бозон Хігса, відігравала в ці перші наносекунди ключову роль. Підтвердило б думку вчених експериментальне відкриття цієї частинки.
13 грудня 2011року вчені Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН, Женева) представили останні дані по пошуку бозона Хігса на двох головних детекторах Великого адронного колайдера – АТLАS i CNS. Висновок науковців: 

«попередні дані вказують на те, що існує деяка частинка з масою 125 ГеВ, котра дуже схожа на бозон Хігса».


Зауважу, що бозон Хігса названо на честь британського фізика Пітера Хігса. У рамках фізики елементарних частинок Стандартної моделі саме бозон Хігса став тією часткою, яка надала масу і енергію матерії в результаті створення Всесвіту після Великого вибуху. Дану частинку вже довго та безрезультатно шукали на різних прискорювачах. А минулого року в цю гонку включився і Великий адронний колайдер.


Великий адронний колайдер.
Зрозуміло, що немає ніякої гарантії, що ця частинка (якщо вона реальна) є довгоочікуваним бозоном Хігса. Для підтвердження, слід продовжити дослідження в даному напрямку. Інформацію про відкриття цієї невловимої частинки вчені надали світові 4 липня 2012 року. Власне відкриття Бозона Хігса підтверджує стандартну модель.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...